Productie

Voor de mosterd wordt een mengsel van een vijftal verschillende zaden gebruikt, voornamelijk gele mosterdzaden (Brassica Alba) met een klein percentage donkerbruine zaden (Brassica juncea).

Mosterdzaad is afkomstig van verschillende soorten mosterdplanten. De belangrijkste twee leveren wat men noemt bruin mosterdzaad en geel mosterdzaad. De eenjarige plant kan 1,20 meter worden en heeft lange behaarde bladeren en zwermtrossen met kleine gele bloemen. De bloemen ontwikkelen peulen, waarin de bolronde, harde zaadjes met een netvormig oppervlak liggen. De peulen worden geoogst net voordat ze openspringen, als ze geheel rijp zijn.

Vervolgens worden ze gebundeld en gedorst. De zaadjes worden vervolgens verbrijzeld in een hamermolen. De droge massa weekt vervolgens een tiental uur in kuipen in een mengsel van onder meer azijn en zout, deze brij wordt tot slot fijngemalen tussen de molenstenen.

Het resultaat is een zeer smeuïge mosterd met een zachte smaak, een echte delicatesse die snel bekend geraakte in de streek.